Πέμπτη, 24 Μαίου 2018

Τελευταία Νέα

25.04.2012 Σπυρο.Ν.Καλλιντερη (Σουλιμανη)
04.03.2012 ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2012
28.02.2012 Απόκριες 2012
Περισσότερα

Φωτογραφικό Υλικό

1
Αρχική Το Χωριό Ιστορία Η μεταφορά του χωριού

Η μεταφορά του χωριού

Από το βιβλίο του Αλέκου Γ. Αθανασόπουλου
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ


Η μεταφορά του χωριού από τους Άγιους Θεόδωρους στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα.

Οι μαρτυρίες μας λένε πως οι πρώτοι κάτοικοι έμειναν στην τοποθεσία των Αγίων Θεοδώρων λιγότερο από είκοσι χρόνια, μέχρι το 1799.

Οι λόγοι που τους εξανάγκασαν να φύγουν και ν' αναζητήσουν άλλο χώρο για να μείνουν ήταν δύο:

  • Η υγρασία και το κουνούπι της περιοχής, που εξαιτίας τους πολλοί πέθαιναν από ελονοσία.
  • Ο βάλτος, που βρισκόταν στη σημερινή θέση Ρουμπιέκα, ήταν σωστή παγίδα για ανθρώπους και ζώα.


Στη τρεμουντάνα (βούλιαγκας) του βάλτου, είχαν χαθεί πολλοί άνθρωποι και ιδίως ζώα, που πλησίαζαν για βοσκή ή νερό. Ότι έπεφτε στο βάλτο ήταν αδύνατο μετά να βγει. Ολόκληρα άλογα βούλιαζαν και χανόντουσαν.

Αφού λοιπόν δεν μπορούσαν να ζήσουν κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, πήγαν στον Αγά του Μουζίκου και του ζήτησαν να φύγουν μακριά από το βάλτο και το κουνούπι. Γνώριζαν πολύ καλά ότι το μέρος που θα διάλεγαν για τη νέα τους εγκατάσταση έπρεπε να έχει απαραίτητα νερό.

Έτσι αποφάσισαν να εγκατασταθούν ψηλά στα υψώματα, στη θέση που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχε νερό. Συγκεκριμένα, κάτω από το σπίτι του Αχιλλέα Αλεξόπουλου, που αρχίζει η ρεματιά, έβγαινε νερό. Υπήρχε μάλιστα εκεί και μια μικρή συκιά και το έλεγαν στη «συκούλα».

Η περιοχή που εγκαταστάθηκαν ήταν λόγγος αδιάβατος και ανήκε στη δικαιοδοσία του Γιακούμ - Αγά του Μουζακίου.

Οι πολλές βουνοπλαγιές με τις απότομες χαράδρες, τα πανύψηλα δέντρα κυρίως από φτελιές κι αγκλαβουτσιές μαζί με τους θάμνους, έδιναν μια άγρια όψη στη περιοχή. Η πληροφορία μας είναι ότι από τους Αγίους Θεοδώρους μεταφέρθηκαν το έτος 1799.
Σ' αυτό το χώρο οι μαρτυρίες μας λένε ότι κτίστηκαν αρχικά 7 σπίτια, τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα του σημερινού χωριού. Τα πρώτα αυτά σπίτια ήταν μικρά χαμόσπιτα κτισμένα κυρίως από πέτρα (πέτρινες χαμοκέλες), κρυμμένα μέσα στα πανύψηλα δέντρα, μόνο οι καπνοί από τις φωτιές έκαναν ορατή την ύπαρξή τους.

Μερικά από τα πρώτα αυτά σπίτια υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ένα ήταν το σπίτι του Νικολάκη Τασουλόπουλου όπως λεγόταν και είναι το πρώτο σπίτι του Κατσουλιέρη. Άλλο Ήταν του Δήμου Παναγιωτόπουλου στη θέση που έχει κτίσει ο Πάνος Μπακόπουλος. Ένα τρίτο υπήρχε στη θέση που έχει κτίσει ο Χρήστος Αποστολόπουλος και ήταν του Τσελίκα. (Υπήρχε το χάλασμα μέχρι τις αρχές του 1965). Πολλοί από τους παλιούς θα θυμούνται τα παλιά αυτά κτίσματα.

Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι που μετοίκησαν από τους Αγίους Θεοδώρους, σ’ αυτά τα υψώματα, γνώριζαν ότι ο Άγιος των βουνών, είναι ο Προφήτης Ηλίας. Έτσι λοιπόν, στο νέο τους οικισμό, δε μετέφεραν την εικόνα των Αγίων Θεοδώρων, αλλά μαζί με τους άλλους που ήλθαν στη περιοχή μετέπειτα, άρχισαν να κτίζουν στον ψηλότερο και πανοραμικότερο λόφο, την εκκλησία του Άη-Λιά. Μικρή στην αρχή, ανακαινίστηκε αργότερα και δεσπόζει από κει ψηλά της περιοχής. Ο μικρός αυτός οικισμός λεγόταν Κουτσοχώρι.